Over Mike Zinzen Gazet

Antwerpen, Wolstraat 1965

Finale

Buiten regende het, de straten lagen er glanzend bij.
Traag en laag over de stad schuivend, loosde het grijze uitspansel zijn vocht over een veelvoud van regenschermen.
Verdamping van in kleding opgeslorpt regenwater herstelde zijn vloeibare fase tegen de kille vensters van overvolle trams, het klamme kluwen reizigers schaduwend tegen het bedompte glas. Gestaag schommelden ze als prenten in een stripverhaal mijn raam voorbij.
Aan deze zijde, een wereld van verschil.
Pianosnaren, door vilten hamers aangeslagen, trilden hun sonoor geluid de ruimte door. De sublieme ervaring dit accoustisch gebeuren onder de macht van enkele vingers te beheersen, liet me het gladde ivoor zinnelijk ingedrukt houden en luisterend naar de samenklank zoals een kok zijn sausen proeft, vermeed ik, de ogen starend doorheen het gordijn van neerplenzende regendruppels, mijn serene geestesrust door het denken van gedachten te laten verstoren.

(uit “Filee Puur”, Mike Zinzen 1999)

 

Onderste ingewanden

het is daar beneden, onderste deel van mijn lichaam, waar de moeilijkheden zich manifesteren.
De collegiale verstandhouding tussen de lever en de lager gelegen organen is door de jaren chagrijnig verstard en nieren, darm, klieren en blazen verhouden zich soms vijandig. In die regionen is flexibiliteit ver te zoeken. Sommige instellingen hebben het functionele platform reeds verlaten en worstelen met plicht, waarbij aanpalende funkties hopeloos in gebreke blijven. Het lichaam krijgt motorische beperkingen oplegd die ampere protheses zoals een rollator om zich te verplaatsen noodzakelijk maken. Een kortbijgelegen sanitair en mini-apotheek, het zijn allemaal attributen voor deze invalide ouderling.
De saxofoon past zich niet meer tussen de lippen zoals vroeger. Daar, waar decennia lang voldoening heerste, blijkt als enige de luchtpijp, alhoewel regelmatig verstropt, de taak nog aan te kunnen. Gelukkig hebt ge voor saxofoon te blazen ook maar weinig lucht nodig.

Advertenties

Een reactie op Over Mike Zinzen Gazet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s